Aiemmin naisia kehotettiin yleensä välttämään sushia raskauden aikana: Totuus on hieman monimutkaisempi. Tiettyjä sushityyppejä tulisi välttää, mutta jotkut suosikkirullasi saattavat sopia oikein hyvin. Tutustutaan tarkemmin siihen, millainen sushi on turvallista raskauden aikana!

Onko sushista haittaa raskaudelle?

Lyhyt vastaus tähän yleiseen kysymykseen on ”ei”. Toiset uskovat, että kaikki sushi on raakaa, mutta monet rullat sisältävät ennemmin kypsennettyä kuin raakaa kalaa ja toisissa ei ole lainkaan kalaa. Samalla on kuitenkin totta, että tiettyjä kaloja tulisi välttää raskauden aikana suuren elohopeapitoisuuden vuoksi ja kypsennetyn kalan syöminen raa’an kalan sijaan voi vähentää riskiäsi altistua tietyille bakteereille ja loisille.  

Sushi ja raskaus: Mitä välttää ja miksi

Sushityyppejä, joita tulisi välttää raskauden aikana, ovat:

  • Isosilmätonnikala

  • Mustaevätonnikala

  • Sinirapu

  • Sinikala

  • Chilen meribassi

  • Meriahven

  • Ruijanpallas

  • Kameleonttisimppu

  • Kiiltolahna

  • Keltaroussi

  • Punasimppu

  • Silosimppu

  • Napsija

  • Espanjan makrilli

  • Pikkuveltto

  • Miekkakala

  • Torpedoahven

  • Raitamakrilli

  • Villi sampi

  • Keltaevätonnikala

Valitettavasti näillä kaloilla on yleensä biokertymien aiheuttama korkeampi elohopeapitoisuus. Vaikka on täysin sopivaa nauttia kypsennettyä sushia raskauden aikana, niin yllä olevia kannattaa välttää riippumatta siitä, miten ne on valmistettu.

Turvalliset sushirullat raskauden aikana

Raskauden aikana turvallisten sushirullien lista on pitkä ja sisältää paljon herkullisia vaihtoehtoja kokeiltavaksi.

Seuraavia sushityyppejä, jotka sisältävät pienemmän elohopeapitoisuuden, voit nauttia enintään kaksi 170 gramman annosta viikossa:

  • Akagai (tunnetaan myös nimellä arcidae)

  • Valkotonnikala (OK kohtuullisessa määrin; per FDA, tulisi rajoittaa 170 grammaan viikossa)

  • Anago (tunnetaan myös congerina)

  • Aoyagi (tunnetaan myös kampavenussimpukkana)

  • Awabi (tunnetaan myös merikorvana)

  • Ayu (tunnetaan myös ajuna)

  • Ebi (tunnetaan myös katkarapuna)

  • Escolar (tunnetaan myös voikalana)

  • Hamaguri (toinen nimi simpukalle)

  • Hamo (tunnetaan myös meriankeriaana)

  • Hatahata (tunnetaan myös hiekkaskinkkinä)

  • Himo (toinen nimi arcidaelle)

  • Hokkigai (tunnetaan myös simpukkana)

  • Hotategai (tunnetaan myös kampasimpukkana)

  • Ika (tunnetaan myös kalmarina)

  • Ikura (tunnetaan myös lohenmätinä)

  • Iwashi (tunnetaan myös sardiinina)

  • Kaibashira (yleisnimi äyriäisille)

  • Kani (tunnetaan myös rapuna)

  • Karei (yleisnimi kampelalle)

  • Kohada (tunnetaan myös dorosomana)

  • Masago (tunnetaan myös kuoreen mätinä)

  • Masu (tunnetaan myös taimenena)

  • Mirugai (toinen nimi simpukalle)

  • Sake (toinen nimi lohelle)

  • Sake Toro (toinen nimi lohen vatsalle)

  • Sayori (tunnetaan myös puolinokkakalana)

  • Shako (tunnetaan myös sirkkaäyriäisenä)

  • Tai (tunnetaan myös lahnana)

  • Tairagai (tunnetaan myös nimellä ensis magnus)

  • Tako (tunnetaan myös mustekalana)

  • Tobikko (tunnetaan myös liitokalan mätinä)

  • Trigai (tunnetaan myös sydänsimpukkana)

  • Tsubugai (yleisnimi äyriäisille – vältä kaikkia raakoja lajeja)

  • Unagi (tunnetaan myös makean veden ankeriaana)

  • Uni (tunnetaan myös merisiilinmätinä)

Voit myös nautti kasvissushia. Hyvä uutinen on, että voit syödä sitä niin paljon ja usein kuin haluat. Muista myös, että useimmat sushiravintolat tarjoavat mielellään ainutlaatuisia vaihtoehtoja. Kuka tietää? Saatat löytää uusia suosikkeja!