Valikoivan pikkulapsen syöttäminen on vaikeaa missä tahansa olosuhteissa. Kun siihen lisätään ruoka-aineallergiat tai vaikeus sulattaa tiettyjä ruokia, siitä tulee vielä vaikeampaa. Vaikka lapsellasi ei olisi allergioita tai intoleransseja ennen kuin hän on vanhempi, on hyvä tietää, miten voit tunnistaa oireet.

Ruoka-aineallergiat: oireet ja aiheuttajat

Allergiset reaktiot saavat alkunsa, kun elimistö alkaa kehittää vasta-aineita ruoka-aineiden proteiineille. Vakava allerginen reaktio voi olla hengenvaarallinen hätätilanne, kun siihen liittyy hengitysvaikeuksia ja jopa tajuttomuus tai shokki. Onneksi useimmat allergiset reaktiot ovat lievempiä. Oireita voivat olla nokkosihottuma ja muut punaiset, täpläiset ihottumat, ripuli, oksentelu, vuotava nenä ja hengityksen vinkuminen.

  • Maito on yleisin allergisten reaktioiden aiheuttaja pienillä lapsilla. Noin kaksi–kolme lasta sadasta kärsii lehmänmaitoallergiasta. Noin 95 prosentilla tämä allergia häviää neljään ikävuoteen mennessä.

  • Maapähkinä-, äyriäis- ja munanvalkuaisallergiat ovat toiseksi yleisempiä. Reaktiot näihin elintarvikkeisiin häviävät vähemmän todennäköisesti lapsesi kasvaessa.

  • Maapähkinät ovat toinen yleinen syy allergisille reaktioille. Ne eivät ole oikeastaan pähkinöitä – ne ovat palkokasveja, kuten herneet, joten usein maapähkinöille allergiset lapset eivät ole allergisia manteleille, saksanpähkinöille tai muille oikeille pähkinöille. Varmista lääkäriltäsi, jos olet epävarma mahdollisesta maapähkinä- tai pähkinäallergiasta. Muista, että alle 4-vuotiaille lapsille ei pidä antaa kokonaisia pähkinöitä, koska he eivät voi jauhaa niitä riittävästi hampaillaan.

Ruoka-aineintoleranssi: oireet ja aiheuttajat

Tiettyjen ruoka-aineiden intoleranssi on vähemmän vakava, mutta kuitenkin epämiellyttävä ongelma.

  • Laktoosi-intoleranssi tarkoittaa vaikeutta sulattaa maidossa olevaa luonnollista sokeria. Se on yleisin intoleranssi. Ilmavaivat, turvotus ja ripuli ilmaantuvat 0,5–2 tunnin kuluessa maidon juomisesta. Laktoosi-intoleranssi voi alkaa missä tahansa iässä, mutta se on yleisintä yli 4–5-vuotiailla lapsilla. Maitotuotteet, kuten jogurtti tai juusto, eivät monesti aiheuta ongelmia, koska laktoosi on hajonnut prosessoinnissa. Jotkut lapset voivat juoda vähän maitoa, mutta liiallinen maitomäärä aiheuttaa heille oireita.

  • Keliakia eli kyvyttömyys sulattaa vehnässä olevaa proteiinia, voi olla vakavaa. Sen uskotaan olevan perinnöllinen immuuniongelma suolistossa, ja se voi häiritä monien ravintoaineiden imeytymistä sekä johtaa huonoon kasvuun ja vähäiseen painonnousuun, ripuliin tai ummetukseen ja ärtyneisyyteen. Keliakia voi ilmetä pian sen jälkeen, kun otat vehnätuotteet, kuten murot tai leivät mukaan lapsen ruokavalioon.

Mitä voit tehdä?

Jos epäilet, että lapsellasi on allergia tai intoleranssi, ota yhteyttä lääkäriisi. Ei kannata itse tehdä omaa diagnoosia, koska ruoka-aineallergiat voivat olla hankalia. Jos osoittautuu, että lapsellasi on merkittäviä allergioita, sinun pitää olla täysin tietoinen prosessoitujen elintarvikkeiden kuten eineksien sisällöstä.

Hae ammattilaisen apua

Voit ottaa yhteyttä lasten ravitsemusterapeuttiin varmistaaksesi, että lapsesi noudattaa tasapainoista ruokavaliota ja tarvittavia rajoituksia.

Jos lapsesi saattaa saada vaikean allergisen reaktion, lääkärisi voi määrätä erityisen epi-pen-kynän, joka sisältää adrenaliinia käytettäväksi välittömästi tällaisen reaktion esiintyessä. Pidä näitä kyniä eri paikoissa, kuten autossa, kotona ja päivähoidossa. Varmista, että kaikki osaavat käyttää niitä ja vaihtaa ne, kun ne ovat vanhentuneet.

Hoitajien, esikoulunopettajien sekä ystävien ja perheenjäsenten, jotka antavat lapsellesi ruokaa, pitäisi kaikkien olla tietoisia paitsi lapsesi allergioista, mutta myös siitä, mitä tehdä, jos hän saa allergisen reaktion.