Itsetehty vauvanruoka: näin teet vauvanruokaa

Nyt kun vauvasi on siirtymässä kiinteisiin ruokiin, voit harkita vauvanruoan valmistamista itse valmiiden purkkiruokien sijaan. Itsetehty vauvanruoka on yhtä maukasta ja ravinnepitoista kuin kaupasta ostettu, ja vauva saa siitä kaiken tarvittavan hyvään kasvuun ja kehitykseen. Jos lisäksi pidät ruoanlaitosta, pääset kehittämään keittotaitojasi.

Tässä lisäsyitä tehdä vauvanruoka itse:

  • Itse tekemällä voi säästää rahaa purkkiruokien ostamiseen verrattuna.

  • Voit päättää maut ja koostumukset itse.

  • Vauvasi saa maistaa laajaa valikoimaa terveellisiä ja tuoreita ruokia. Lähes kaikista hedelmistä, vihanneksista, lihoista ja kaloista saa maukasta vauvanruokaa.

  • Kun vauvanruokaa on oppinut tekemään itse, sen valmistus käy nopeasti ja vaivattomasti.

Vauvasi kasvaa ja kehittyy aivan yhtä hyvin sekä kotiruoalla että purkkiruoalla.

Vauvanruokien valmistus ja keittiöhygienia

Tässä vinkkejä terveellisen ja turvallisen vauvanruoan valmistamiseen.

  • Osta tuoreimpia ja laadukkaimpia hedelmiä, kasviksia ja lihoja, joihin sinulla on varaa.

  • Säilytä elintarvikkeet oikeassa lämpötilassa ja muista kylmäketju. Jääkaapin lämpötilan tulee olla +2 – +6 °C ja pakastimen lämpötilan –18 °C. Kylmälaitteisiin voi ostaa lämpömittarit lämpötilojen tarkkailua varten.

  • Pese kädet huolellisesti vedellä ja saippualla ennen raakojen tai kypsennettyjen elintarvikkeiden käsittelyä.

  • Pese elintarvikkeet huolellisesti ennen kypsennystä. Poista huonot kohdat hedelmistä ja vihanneksista. Leikkaa ylimääräinen rasva pois lihoista.

  • Käytä omia leikkuulautoja vihanneksille, raa'alle lihalle, raa'alle kalalle ja leivälle. Näin eri ruoka-aineiden bakteerit eivät siirry toisiin ruoka-aineisiin.

  • Pidä ruoanlaittovälineet puhtaina, myös keittiösienet, -harjat ja -liinat.

  • Hedelmiä ei tarvitse keittää ennen soseuttamista. Ne voi pilkkoa paloiksi ja soseuttaa tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

  • Kypsennä kasvikset läpikypsiksi mieluiten höyryttämällä. Höyryttäminen säilyttää paremmin vitamiineja ja kivennäisaineita. Vältä ylikypsentämistä, jotta arvokkaat ravintoaineet eivät tuhoudu.

  • Lihan pitää olla kypsää eli sisälämpötilan tulee olla vähintään 70 °C. Lihan voi kypsentää keittämällä tai pienessä rasvamäärässä paistamalla.

  • Kasvisten ja lihan keitinliemellä voi tarvittaessa ohentaa vauvansoseita.

  • Soseuta ainekset haluamaasi karkeuteen. Vauvanruokaan ei lisätä suolaa, sokeria tai vahvoja mausteita.

Näin vauva oppii pitämään tuoreen ruoan aidosta mausta.

Ruoanlaittovälineet

Tarvitset vain muutaman lisävarusteen peruskeittiövälineiden lisäksi:

  • Tehosekoitin tai sauvasekoitin ruokien soseuttamiseen. Kun lapsi on tottunut karkeampaan ruokaan, voit hienontaa ruoan haarukalla tai perunasurvimella.

  • Höyrytysosa kattilaan kasvisten höyryttämistä varten. Höyryttäminen säilyttää arvokkaat ravintoaineet, koska ne eivät pääse liukenemaan keitinveteen.

Jos teet isompia eriä kerralla ja pakastat ne, tarvitset myös nämä välineet:

  • Jääpalamuotteja

  • Pieniä leivinpeltejä

  • Leivinpaperia tai muovikelmua

  • Uudelleensuljettavia pakastuspusseja

  • Pakasteteippiä

  • Merkintätussi

Vauvalle**ruokaa** perheen ruoasta

Voit alkaa totuttaa vauvaa koko perheen syömään ruokaan muuntelemalla sitä vauvalle sopivaksi.

Muista nämä ohjenuorat:

  • Erota ja soseuta vauvan annos perheen ruoasta ENNEN suolan ja mausteiden lisäämistä.

  • Jos et tarjoile valmistamaasi ruokaa heti, sitä voi säilyttää jääkaapissa kaksi päivää. Heitä se sen jälkeen pois.

  • Vältä rasvassa paistettuja ruokia. Vauva saa niistä liikaa epäterveellistä tyydyttynyttä rasvaa.

  • Kokeile varovasti kypsennetyn tai lämmitetyn ruoan lämpötilaa, jotta se ei ole liian kuumaa. Sekoita hyvin erityisesti mikroaaltouunissa lämmitetty ruoka, koska siihen jää helposti kuumia kohtia.

  • Jos vauvalta jää ruokaa yli, heitä tähteet pois. Älä lämmitä tähteitä uudelleen bakteerien takia.

Vauvanruoan**säilöminen**

  • Kaada soseutettu ruoka jääpalamuotteihin.

  • Peitä jääpalamuotit leivinpaperilla tai muovikelmulla.

  • Jos teet isompia eriä, lado jääpalamuotit pienten leivinpeltien päälle ja laita useita peltejä päällekkäin pakastimeen.

  • Kun ruokakuutiot ovat jäätyneet, irrota palat pakastuspusseihin.

  • Merkitse pusseihin sisältö ja pakastuspäivämäärä. (Jääkaapissa säilytettävä ruoka pitäisi käyttää kahden päivän kuluessa ja pakastimessa säilytettävä ruoka 2–4 kuukauden kuluessa.)

  • Voit ottaa pakastimesta palan kerrallaan ja sulattaa jääkaapissa tai mikroaaltouunissa. (Aloita pienellä annoksella, jotta sinun ei tarvitse heittää ruokaa pois. Sulattaminen ja lämmittäminen käyvät nopeasti mikroaaltouunissa.)

  • Jos sulatat tai lämmität vauvanruokaa mikroaaltouunissa, tarkista sekoittamisen jälkeen, että ruoka ei ole liian kuumaa. Tarkista myös, että pakastettu ruoka ei ole liian kylmää.

Näiden vinkkien avulla voit tehdä vauvallesi ravitsevaa ruokaa rakkaudella ja säästää rahaa!

Evästesuostumus